R E Z   V I N I Č A






Mierna zima

Tak ako každý rok aj teraz si kladieme otázku, aký bude tento vinohradnícky rok? Mierna zima viniču konečne dopriala kľudný zimný odpočinok a tak nemusíme teraz počítať škody, ktoré nám mrazy narobili dve zimy dozadu. Drevo je vyzreté a tak hor sa rezať!

Jarný rez

Jedným z najdôležitejších prác vo vinohrade je rez viniča. Množstvom narezaných očiek regulujeme úrodu a tým aj kvalitu. Tiež si všímame vitalitu kra, bujné kry režeme na dlhšie ťažne, aby sme ich trochu "pribrzdili". Len čo februárové slnko poskočí nad drotenku, je treba si vo vinohrade svoje odstáť. Drevo k večeru už veru cítiť v ruke, preto je potrebné udržiavať nožnice v bezchybnom stave a niekoľkokrát denne ich nabrúsiť.

V hline

Napriek námahe mám jarný rez viniča najradšej. Človek po dlhej zime vyjde konečne na čerstvý vzduch a keď slnko začne dopoludnia zohrievať zem, k obedu cítiť v povetrí hlinu, ktorá sa prebúdza. Mám rád aj také vína, kde cítiť tu jarnú zemitosť. Vtedy vnímam vo víne poctivého vinára a jeho vinohrad. V hline hľadajú obidvaja silu a život.


Jarné lúče nad drôtenkou

© Barko Vinum spol. s r.o., autor: Milan Mihaľko, kontakt: info(at)mihalko.sk, posledná aktualizácia: 18.2.2013, počet návštev: [CNW:Counter]